måndag 8 januari 2018

Instruera Trump


Fortfarande guppar denna oskolade fråga upp till ytan. Den är rätt så irriterande numera och den går ungefär så här: Är verkligen Trump sin egen, är det inte så att någon står bakom honom? Det har fortfarande inte gått upp för alla att Donald Trump kör sitt eget race, sin egen administration, att det är hans presidentskap och ingen annans.

Frågan kommer från den fördomsfulla nidbilden, skapad av media, att Trump är mentalt störd på något vis. Massmedia sprider skrönor om kaos och stolligheter i hans ledarskap och i administrationen. De med förstahandserfarenhet av verkligheten talar annorlunda, men såsom saker och ting fungerar i dessa dagar, spelar det liksom ingen roll.

Vem skulle styra Trump, förutom politiska realiteter i hans samtid? Om det inte är ryssarna, vem eller vilka skulle det vara? Sanningen är att de vanliga misstänkta från Hollywoods sagor om vilka det är som förstör världen, som big business, operatörer av media och internet, korrupta politiker, istället är exakt dem som arbetar emot Trump.


Inte undra på att det är så svårt att se fakta – Donald Trump är sin egen, det är ingen, förutom honom, som styr hans agenda. Det blev därför nödvändigt för Steve Bannon att lämna Vita huset för att undvika mata media med än mer föda för konspirationer. Bannon har sedan inte hanterat detta särskilt väl, men det spelar mindre roll idag.

Däremot finns det givetvis dem som Trump lyssnar till. Det är människor som fattat att de inte styr honom, men som han är beredd att plocka upp inspiration ifrån. En av de viktigaste i detta sammanhang är Newt Gingrich. Han har skrivit en bok: Understanding Trump – eller som han själv brukar säga det, riktat till Hillary Clinton: Understanding What Happened.

Trump och Gingrich är inte långväga vänner. Enligt Gingrich hade de enbart sporadiskt sett varandra på tillställningar innan 2012, då han själv försökte sig på att bli vald till president. Det var efter det att Gingrich misslyckats i sitt värv, redan i republikanernas primärval, som Trump plötsligt sökte kontakt med honom. Varför?

För att svara på den frågan måste man titta närmare på Newton Leroy Gingrich, född 1943.


Han är en historieprofessor från Pennsylvania, med ett tidigt politiskt intresse och specialitet i europeisk historia. Gingrich växte delvis upp i Europa, då hans styvfar var arméofficer i karriären. 1974 inledde han sin politiska karriär med en serie försök att som republikan från Georgia bli invald i den amerikanska kongressen.

Gingrich förlorade även 1976, men lyckades till sist 1978. Han blev sedan omvald sex gånger från samma distrikt. Vid det här laget hade republikanerna inte haft majoritet i kongressen sedan 1950-talet. Enligt Gingrich var man så van vid att spela andra fiol att man helt accepterat det. Han föreslog därför, som freshman, att upprätta en kommitté för GOP-majority.

Som ledare för Conservative Opportunity Society, COS, skulle det ta honom och GOP 10 år att nå majoritet, ända till den s.k. GOP Revolution 1994, då man nådde majoritet i båda kamrarna, representanthuset och senaten. Gingrich hade visat vägen och han var nu en av de starkaste republikanerna i kongressen och 1995 blev han representanthusets talman.


Gingrich var en av de ytterst få republikaner som lärde GOP att vinna även i kongressen, en i grunden mycket svår uppgift eftersom partiet går under epitetet The Stupid Party. 1999 lämnade han kongressen och det organiserade politiska livet. Detta skedde efter en skandal från året innan, involverande finansiering av valkampanjer.

Han blev istället en frilansare, föredragshållare, författare och debattör. Vad som tydligt syntes i hans argument var en oro för ett allt mer vänstervridet demokraterna och ett politiskt däst och oengagerat republikanerna. Han gick in i presidentvalrörelsen med en stark och konfronterande attityd, inte minst mot media.

Han talade om att ta tillbaka Amerika igen, om värderingar. Han skällde på media när de ensidigt angrep republikaner och lämnade Obama ifred. Han talade klarspråk om det då aktuella ObamaCare. Många applåderade, men det räckte inte till, han kan ha varit fel megafon, eller det var för tidigt.


Det var när han slickade såren som telefonen ringde från Trump Tower i New York. Mr. Trump ville träffa honom. Kunde han och hustrun komma på middag? Vi kör fram limousinen. Väl där började den store fastighetsmagnaten pumpa Gingrich om hans kunnande som politiker i allmänhet och om presidentkandidaturen i synnerhet.


Resten tillhör legenden nu. I limousinen hem såg makarna Gingrich på varandra och undrade – vad är det som håller på att hända?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar